Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Folder - børnehaven

Velkommen til Aunslev Børnehus


Vi vil gerne byde jer velkommen i Aunslev Børnehus. Her kan I læse lidt om, hvad vi er for en børnehave - hvordan vi arbejder og hvilke overvejelser, som ligger bag.

Aunslev Børnehus er en integreret daginstitution.
Vores åbningstider er:

Mandag –Torsdag 6.00 - 16.45

Fredag 6.00 – 16.30

Der serveres morgenmad fra 6.15 - 7.15 i køkkenet

Telefonnumre: 

Børnehuset: 63 33 70 54

Solsikkerne: 63 33 76 78

Anemonerne: 63 33 76 77

Mullerne: 63 33 76 79


Når i afleverer og henter jeres barn, er det vigtigt at I og jeres barn siger goddag og farvel til et personale.
 

Aula
I Nyborg kommune benytter vi Aula som vores kommunikationsplatform. Inden i afleverer jeres barn hos os, er det vigtigt at i udfylder kontaktinformationer, stamkort mm. på Aula. Dette er vigtigt, for at vi kan få fat i jer, hvis der er, eller sker noget med jeres barn.

På Aula er det også muligt at skrive daglige beskeder til personalet vedrørende jeres barn.

Sådan logger du på Aula.dk

  1. Gå til www.Aula.dk
  2. Vælg ”forælder”
  3. Log ind med dit ”UNI-login”

Første gang du logger på Aula, skal du også bruge dit NemID.

Det er også muligt at hente appen,  søg på ”aula for forældre” i App store eller Google Play.
Aula appen giver dig adgang til de samme funktioner som du finder på aula.dk.

Børnehaven
Vi er en børnehave der er normeret til 56 børn, i perioder kører vi med merindskrivning, her tilpasses personale ressourcerne, så det svarer til børnetallet.

Vi er en fælles børnehave som er fordelt på tre stuer.

Solsikkerne; 3-4 årige
Anemonerne; 3-4 årige
Mullerne; 5-6 årige (kommende skolebørn)

Vi ser os selv som én stor børnehave, dette betyder at vi har et fælles ansvar for alle børnenes trivsel, udvikling og læring.
I dagligdagen er vi ikke altid opdelt på stuerne, ofte vil I opleve at der tilbydes forskellige aktiviteter i huset, hvor børnene får mulighed for selv at vælge til eller fra. 
Når vi er stueopdelte, kan der være aktiviteter for børnegruppen, hvor det er et krav at barnet deltager.

”En dag i børnehave”

Ca. 6-7.30: Vi er i køkkenet sammen med vuggestuen, der tilbydes morgenmad i tidsrummet 6.15-7.15

Ca. 7.30-10.45 Der tilbydes forskellige aktiviteter, ture ud af huset, legeplads mm.

Ca. 10.45-11.30 Vi spiser madpakker på stuerne

(ca. 11.30 bliver sovebørn puttet)

Efter madpakker går børnene på legeplads. (I næsten al slags vejr) Her er der mulighed for fri leg og/eller deltagelse i de aktiviteter personalet sætter i gang.

Nogle dage bliver vi ude på legepladsen resten af dagen, andre gange går vi ind igen og leger videre.
 

Vi vægter samarbejdet mellem dagtilbud og forældre meget højt. Dette indebærer den gode kommunikation mellem børnehaven og hjemmet. Hvis jeres barn fx har sovet dårligt om natten, spist mindre morgenmad end det plejer, eller andet der kunne være relevant for barnets dag, er det vigtigt at I fortæller os det om morgenen. Det er også muligt at ringe herop, eller give en besked via Aula. På den måde kan vi hurtigere støtte op om jeres barns behov og være med til at give jeres barn en god dag. Dette vil være med til at understøtte jeres barns udvikling og trivsel gennem hele dets børnehavetid.

Selvhjulpenhed
Vi arbejder med selvhjulpenhed - børnene øver f.eks. selv at stille madkasser og service på rullebordet og vi øver at de selv hjælper til med at tage tøj og overtøj af og på.

Vi har meget fokus på at følge barnets spor, og derfor planlægger vi ofte dagens aktiviteter/leg løbende. Vi ser på hvad jeres børn viser interesse for, og fortsætter i det spor, det er med til at understøtte børnenes nærmeste udviklingszone.

Vi har fokus på de sociale kompetencer, relationerne børn imellem samt relationen mellem voksne og børn.

Hvad vil det sige at barnet bliver selvhjulpen:

  • Selv gå ind i børnehaven med sine ting
  • Have styr på og genkende madkasse, tøj, taske, stol m.m.
  • Selv åbne og pakke sin mad ud
  • Tage både tøj, overtøj og sko af og på
  • Hjælpe til ved evt. bleskift og/eller toiletbesøg
  • Selv hente deres madpakke og sætte den tilbage i køleskab
  • Vi bruger tid på at lære børnene at vaske hænder inden og efter spisning samt efter toiletbesøg

 

Når vi føler at det enkelte barn er klar samt viser interesse, øver vi i samspil med barnet, at barnet begynder at sidde på wc.

Ved at styrke barnets selvhjulpenhed, støtter vi barnet i dets selvstændighedsudvikling og på den måde gøres barnet aktivt i forhold til sig selv. Når barnet lærer at tage ansvar for sig selv, vil det også påvirke barnets selvforståelse, selvtillid og selvværd.

Børnefællesskaber
Personalet sætter rammerne for børnefællesskaber i børnehaven og det er her at leg, dannelse og læring udvikles. Relationer og venskaber er afgørende, hvis barnet skal opleve at være en del af fællesskabet og blive respekteret og lyttet til.

Børn tænker i fællesskaber, og deres identitet og selvværd skabes gennem relationer til andre børn og voksne.

 

 

Legens betydning
I dagligdagen vægter vi legen højt, det er gennem leg at børn erfarer verden og derigennem læring.

  • Det er her man lærer at inddrage andre i leg
  • Vente på tur
  • Give plads til andre
  • Koncentration og fordybelse
  • Genkendelighed/gentagelse
  • Spejling i både voksne og børn
  • Det er i fællesskabet og relationen at børnene udvikler sig
  • Det handler om at lære de sociale spilleregler at kende
  • Hvordan leger man, hvordan byder man ind til leg

 

Vi hjælper det enkelte barn ved at sætte ord på egne eller andres følelser og initiativer, så man mærker sig selv og tør sige til og fra. Samtidig er det med til at styrke børnenes sproglige udvikling.

Sygdom
Vi ringer efter jer når jeres barn er syg. Det er jeres opgave, at finde en løsning på hvem der henter jeres barn. Når vi har snakket med en forældre, ringer vi ikke videre til den anden forældre, det skal I selv.

”Et barn i god trivsel”
Det er, når et barn har overskud til at kunne deltage på lige vilkår med de andre i dagens aktiviteter. Skulle der være afvigelser i søvn eller spisning er det vigtigt, at I informerer os om morgenen. Skulle det glippe, så send en besked på Aula. Vores kommunikation er vigtig for jeres barns trivsel. På den måde kan vi hurtigere understøtte jeres barns behov. Dog kan manglende trivsel også være et tegn på at jeres barn bare ikke er frisk, på trods af manglende feber. Vi ringer til jer hvis jeres barn ikke trives, det er hårdt for dem at være her, hvis de ikke har det godt. Vi kender jeres børn – vi kan se hvis de ikke har det godt. Vi ringer aldrig for sjov.

Tydelige voksne
Jeres børn har brug for tydelige voksne. Når I hører at vi bruger en sætning som: Jeg vil ha’…. Eller Stop – jeg vil ha’… Er det for at guide barnet i den retning vi gerne vil have dem. Kort og præcist – mere kan jeres barn ikke forholde sig til.

Lad vær med at stille spørgsmål til jeres barn, hvis det omhandler noget I vil have de skal. Fortæl jeres børn hvad I gerne vil have de gør – fremfor hvad de ikke må. Børn hører ikke ordet ikke.

 

Madpakker, kostpolitik og maddage
Børnene skal have madpakker med hver dag. Børnene må frit spise af madpakken mellem kl. 7.30-9.30. Så bliver der spist igen til ”middag” og igen om eftermiddagen ved 14 tiden. Det er derfor vigtigt at der er mad nok til tre måltider i madkassen. Hvis jeres barn kommer hjem med tom madkasse, så fyld gerne lidt ekstra i den. J

Aunslev Børnehus følger Nyborg Kommunes kostpolitik:

Børn skal have dækket en stor del af deres energibehov, mens de er i dagtilbud og det er derfor vigtigt, at maden er varieret, smager godt og ser indbydende ud. Desuden skal maden have en god ernæringsmæssig kvalitet, og skal derfor indeholde en passende mængde kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Følger man Fødevarestyrelsens officielle kostråd sikrer man en sund balance og en god variation i hverdagen.

Vi vil dog gøre opmærksom på, at der ikke skal være kage, chips og slik i madpakken.

En gang om måneden, har vi maddag, børnene laver maden sammen med de voksne fra stuerne og prisen er 20 kr. pr. gang i børnehaven. Pengene skal betales kontant, og inden der handles ind.

Fødselsdage
Vi fejrer børnenes fødselsdag heroppe. Vi aftaler en dato sammen med jer, og I er velkommen til at deltage hvis I har lyst og mulighed. Vi synger fødselsdagssang, og barnet får en gave.

Børnene kan vælge mellem følgende at have med til uddeling: 

  • Is
  • Flødeboller
  • Frugt/frugtspyd
  • Skorper, knækbrød eller boller med smør

I er altid velkomne til at henvende jer til personalet ved yderligere spørgsmål.

Skiftetøj og overtøj
Det er jeres ansvar, at vi har hvad jeres barn skal bruge heroppe af overtøj, skiftetøj, fodtøj, evt. bleer mm.

Hvis vi mangler tøj, overtøj eller andet som jeres barn har brug for, så ringer vi efter jer, og forventer at I kommer med det. Det er jeres ansvar at jeres barn har hvad det skal bruge heroppe, vi har ikke ”låne-tøj” i daginstitutionen, og det er ikke tilladt at låne fra andre.

Hvis I er i tvivl om hvor meget, og hvad behovet er, så spørg endelig. Vi har også årstidsplakater hængende i vores garderober, til vejledning og inspiration.

 

 

Er du/I utilfredse eller undrende over noget, vil vi helst høre det fra jer, så kom og spørg! Vi vil rigtig gerne have en god dialog og godt samspil med jer omkring jeres barn. En god udvikling, skabes bedst i samspil og tillid. J

 

 

 

Forældretjek-liste

Vi har lavet en forældretjekliste, som vil være til gavn i vores daglige arbejde, og lette vores arbejdsgang.

  • Husk at tjekke jeres barn/børn ind og ud på skærmen.
  • Husk at skrive hente-tid samt hvem der afhenter ind på Aula
  • Husk at sige goddag og farvel til et personale.
  • Husk en god varierende madpakke hver dag
  • Husk at skrive navn i alt – tøj, fodtøj, sut, overtøj, madkasse mm.
  • Sørger for at der er passende skiftetøj i den rigtige størrelse
  • Når der kommer noget med hjem, skal der fyldes op retur
  • Overtøj, tøj og fodtøj efter årstiden
  • Tøjet skal være passende i størrelsen, så børnene kan røre sig og selv tage det på
  • Fodtøjet skal være praktisk, sidde godt og kunne løbes og leges i, samt let at tage på for børnene
  • Der skal altid være regntøj og gummistøvler i garderoben
  • Om sommeren skal I sørge for at jeres barn har solcreme på hjemmefra, vi sørger for det resten af dagen
  • Tjek op på om der er bleer på badeværelset mindst én gang om ugen (I skal fylde op)
  • Husk I skal selv skifte sengetøj i krybben eller på madrassen en gang om måneden
  • Vask hænder på jeres barn hver morgen, inden I går ind på stuen